Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Beeldvorming

woensdag 5 juli 2023

20:00 - 22:45
Locatie

Raadzaal en trouwzaal

Toelichting

Raadzaal: 20:30-22:45 uur-Omgevingswet-CIE Ruimte
Trouwzaal: 20:00-22:30 uur-Integraal veiligheidsbeleid-CIE AB
Raadzaal-19:30-20:15 uur-  geannuleerd Groen Blauwe Leefomgeving

Uitzending

Agendapunten

  1. R.1

    In de beeldvorming komt terug wat er opgehaald is bij de verschillende belangenverenigingen en andere stakeholders.
    Doel van de beeldvormende avond is tweeledig, namelijk:
    1. We lichten toe hoe we werken aan het beleid voor groen en blauw en de uitwerking van het werkprogramma van het college: een nadere invulling van het groenblauwe netwerk. We laten zien hoe dit beleid moet landen in de omgevingswet en voor welke uitdagingen we nog staan;
    2. We geven antwoord op de suggesties en vragen van de raad zoals aangenomen in motie M2023-001. We doen dit met praktische voorbeelden, waarmee we de raad meenemen in de stand van zaken van het nieuwe beleid.


    We beginnen met een technische toelichting inzake de omgevingswet. Hierna volgt een toelichting van het beleid voor Groen en Blauw.
    Eco-consult licht het veldonderzoek Groen Blauwe Verbindingen toe.

  2. R.2

    In deze beeldvormende avond gaan wij op een aantal onderwerpen in:
    - Waar staan we in onze voorbereiding op de Omgevingswet en wat staat op de planning?
    - De kerninstrumenten van de Omgevingswet: wat zijn ze en wat is de samenhang? Wat betekent dit voor (de keuzes/rol van) de raad?
    - Deze beeldvormende avond legt de basis voor nog 2 beeldvormende avonden, waarin we dieper in gaan op de kaders en sturing die de raad mee wil geven bij het opstellen van de verschillende instrumenten.
    - Ruimte voor vragen over de Omgevingswet.
    · Aan de hand van een presentatie de raad op de hoogte te brengen van de stand van zaken met betrekking tot de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2024: terugblik op wat er af is en vooruitblik naar wat er gaat komen tot 1 januari en daarna.
    · Doorleven van het instrumentarium van de Omgevingswet: Hoe werken doelen van de visie door in programma’s en het plan? Wat betekent dat voor vergunningverlening, toezicht en handhaving?
    · Uitleg over sturing en keuzes van de Raad.
    Hoe neem je de input vanuit de uitvoering mee bij de beleidsontwikkeling? Aan de hand van een interactief spel gaat de raad aan de slag met deze vragen. Door dit te doorleven wordt ook de bewustwording vergroot over de verandering van de eigen rol met komst van de nieuwe wet.

  3. T.1

    Kernbeleid veiligheid is de methode van de VNG die ondersteuning biedt bij het opstellen van het Integraal Veiligheidsbeleid. De methode geldt in het hele land als de standaard op dit gebied. De analyse gaat niet alleen over cijfers maar heeft ook een evaluatief karakter en gaat in op drie punten: het veiligheidsvraagstuk, onze huidige aanpak en de ontwikkelmogelijkheden. Tijdens deze avond worden eerst de bevindingen toegelicht. Vervolgens gaan we in groepen uiteen en (met ondersteuning) in gesprek over urgentie en aanpak van verschillende onderwerpen. 


    In het eerste deel van de sessie worden de bevindingen plenair toegelicht. Het tweede deel staat in het teken van de verdieping en verrijking. We  reflecteren op wat nodig is voor blijvende beheersbaarheid van de veiligheidsvraagstukken van Lansingerland en hoe dit zich verhoudt tot de huidige inzet en beleidslijnen en ontwikkelmogelijkheden daarvan.