Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Beeldvorming

woensdag 2 februari 2022

20:00 - 23:00
Locatie

Digitaal

Toelichting

Digitaal

Uitzending

Agendapunten

  1. Aanleiding
    Op 13 december 2021 vond in de commissie Ruimte het debat plaats over het raadsvoorstel “Aanwijzen gevallen bindend adviesrecht Omgevingswet” en is geconcludeerd dat dit voorstel nog niet rijp was voor besluitvorming. In de brief van 16 december heeft het college een voorstel voor het vervolg gedaan. Het was de uitdrukkelijke wens van de raad om nog voor de verkiezingen een bijeenkomst over dit onderwerp te houden.


    Tijdens deze bijeenkomst volgt nadere inhoudelijke informatie en uitleg over de onderwerpen aan de hand van een aantal voorbeelden. De presentatie van deze avond wordt dinsdag 1 februari in ibabs toegevoegd. Er is ruim gelegenheid om technische vragen te stellen en het gesprek onderling en met de deskundigen hierover te voeren. De bijeenkomst is raadsbreed, omdat de huidige fase van de omgevingswet een raadsbrede voorbereiding en besluitvorming vragen (zie ook het raadsbesluit ‘invoering omgevingswet’ van 3 juni 2021).
    Aanwezig tijdens de beeldvorming zijn:
    • Titia Cnossen, wethouder
    • Lydia Voogelaar, planjurist gemeente Lansingerland
    • Linda Dekkers, jurist KuiperCompagnons
    • Sophie Serrarens, projectmanager invoering Omgevingswet gemeente Lansingerland
    • Diane Bergman, projectleider ontwikkeltraject burgerparticipatie gemeente Lansingerland
    Aan het slot van de vergadering wordt de balans op gemaakt waar we staan en of een vervolg op deze sessie gewenst is.
    Deadline besluitvorming
    Behandeling van het raadsvoorstel “Aanwijzen gevallen bindend adviesrecht Omgevingswet” is voorzien in commissie Ruimte van 17 mei en raadsvergadering van 2 juni.
    Vooralsnog gaan wij uit van inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 juli 2022. Dit hangt af van de besluitvorming in Den Haag door de Eerste en Tweede Kamer. 1 juli 2022 vormt daarmee een wettelijke deadline. Dit is belangrijk omdat de gemeenteraad vanaf die datum geen rol speelt bij een beslissing om af te wijken van het omgevingsplan; dit is slechts anders als de raad gevallen aanwijst waarvoor bindend advies geldt.